Polarin sykemittareilla voi tehdä kuntotestin niin, että napsauttaa testin päälle, makaa selällään muutaman minuutin ja katsoo tulokset ruudulta. Ostin ekan mittarin 2001 ja naureskelin koko ajatukselle. Kuntotestithän tehdään radalla tai salilla – ja niin että silmissä sumenee!

Eikö sen leposykkeen voi mitata helpomminkin?

Mutta niin väärässä voi ihminen taas olla. Eihän kyse olekaan siitä, miten monta kertaa syke lyö minuutissa vaan kuinka paljon sykkeiden väli vaihtelee.

Ensimmäinen intuitio sanoisi, että mitä tasaisempi syke, sen parempi. Mutta ei, toinen virhe. Levänneenä ja rentoutuneena sydän lyö synkooppia ja omia jazz-rytmejä letkeästi vähän miten sattuu. Tasainen saksalaismarssi on huonon kunnon, stressin ja liian kovan treenin merkki!

Tähän aiheeseen ja sykemittareihin liittyen oli Tekniikan Maailmassa mainio artikkeli: Sydämen sähköinen viisaus.

Se kuntotesti antaa Polar Ownindexin, jonka määritelmä on Polarin sanastossa:

OwnIndex-lukema saadaan Polar-kuntotestistä, joka mittaa aerobisen kunnon lepotilassa noin viidessä minuutissa. OwnIndex-lukemaan vaikuttavat sukupuoli, ikä, pituus, paino, liikunta-aktiivisuus sekä syke ja sykevälivaihtelu. OwnIndex, tavallisesti tulosarvot ovat 20 – 95, vastaa testattavan VO2max-arvoa, joka on yleisimmin käytetty aerobisen kunnon kuvaaja. OwnIndex-lukema on käyttökelpoisin, kun kuntotasossa tapahtuvia muutoksia tarkastellaan pitkän ajan kuluessa. Voit myös verrata omaa tulostasi samaa sukupuolta olevien samanikäisten henkilöiden lukemiin, jotka on taulukoitu Polarin käyttöohjeissa.

Eli tällä epäsuoralla kuntotestillä saatava PolarOwnindex = VO2max = VDOT. Tämä käy mielenkiintoiseksi – arvoa voisi suoraan käyttää VDOT-kalkulaattorisivun avulla siihen, minkälaisia harjoitusvauhteja olisi syytä käyttää.

Polar on kertonut minulle tänä vuonna lukemia 38-44. Paras lukema, jonka olen mitannut on 50 ja viime vuonna 48. Mutta tämänhetkinen tilanne eli 42: Tuon edellisen sivun mukaan minun pitäisi juosta hitaita lenkkejä 6:05 kilometrivauhtia ja intervalleja 4:31 min/km. Huh huh, ehkä keväämmällä sitten.

Tuo taso muuten on Polarin taulukkojen mukaan vain moderate minun ikäluokassani, joten tavoitteen voisi määritellä takaisin viiteen kymmeneen.

Entä ne silmät-sumenee-kuntotestit? Herra Kenneth Cooper kehitti erään mielenkiintoisen testin. Jos sen metrimäärästä vähentää 505 ja jakaa 45:llä, saa arvion VO2max:ista. Kuinka paljon pitää juosta, että saa VO2max:iksi 42? Karvan verran alle 2400 metriä! Sehän on lähes kävelyvauhtia…

5 thoughts on “Voiko levossa makaamalla mitata kuntoa?

 1. Mulla OwnIndex on jo vuosia ollut 55. Varmaan mittari mittaa sen aina keneltä vaan… Mutta kalkulaattori antaa ihan uskomattoman kovia tavoiteaikoja. Joissain muissa ollaan ihan eri lukemissa. Enhän mä edes pysty juoksemaan tonnia 3:37…

  Toi Cooper sen sijaan aika hauska – mun tulos on siinä 3000 ja kas kummaa, siitähän se 55 tulee.

  Btw – ensi vuonna unohdetaan Jukola ja muut – tässä on ohjelma:

  http://www.kalevankierros.fi/index.html

 2. Mä lopetin ton OwnIndexin käyttämisen kun se näytti ihan perunoita ja oli muuten riippuvainen siitä minkälaiseksi asettaa sen aktiviteettitason tuossa mittarissa…

  Noh..vuosi sitten Esportin juoksukuntotesti antoi lähes harjoittelematta VO2 lukemaksi 58, mutta en nyt usko ihan sitäkään tuon cooper (x-505)/45 kaavan perusteella. Nyt voisi mennä ehkä nippa nappa 2900m.

  Pitäisi varmaan päätellä se jotenkin noista treenivauhdeista kun nyt menee 6×800 tai 5×1000 vedot mukavasti tollasta 4:10 vauhtia. Ja noi vauhtikestävyystreenit (tänään just Esportissa 10km) menee 4:45-4:50 vauhtia ilman että menis kovin hapoille.

 3. (X-505)/35. Kyllä. EI 45 vaan 35.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: