Tampere-Jukola on käyty. Lauantaina poutaa ja Venlojen ruotsalaisvoitto, sunnuntaina sadetta, pimeä Jukolan yö, Deltan juhla ja OC Puiston varma suoritus sijalle 908.

Tässä kuvasarjaa lauantailta. Kuvissa Venloja, OC Puisto ja Jukolan lähtö iltayhdeltätoista.

OC Puisto valmistautui ensimmäistä kertaa Jukolaan amatöörivoimin. Yöosuuksille lähtivät rohkeasti Mark ja Eerik. Ensimmäistä kertaa Jukolassa Pekka ja Henkka. Kutkuttavat asetelmat siis ja joukkueella hymy herkässä. Tarina alla on osittain totta, osittain kuvitelmaa – enhän minä toki tiedä, mitä OC Puistolaisten päässä osuuksilla on liikkunut!

1. osuus – Mark

Numero 1395. Melkein takarivi. Markilla lainalamppu ja valtavat menohalut. Sergei nakuttaa miehet liikkeelle. Mark ohittaa 50 juoksijaa jo alun asfalttisuoralla, seuraavat sata hiekkaosuudella, vaikka sumppu onkin melkoinen K-pisteelle saavuttaessa. Rastille 32 melkein puolitoista kilometriä. Toinen pitkä väli soiden ja ojien yli. Hienosti menee ja pari sataa metriä kokoomisrastille. Mark on ohittanut jo neljä sataa kilpailijaa.

Yö pimenee jo äärimmilleen ja vettä sataa. Hajontarastit ovat jo vaikeampia ja rasti 54 on kirjaimellisesti kiven takana. Puolisen tuntia pimeän metsän tarkkailua.

Mark kokoaa itsensä upeasti ja näyttää lopussa juoksuvoimansa ja pitää pään kylmänä. Teltalla joukkue päivittää tulossivua kommunikaattorin ruudulla kuumeisesti. Jes, sieltä tuo Mark OC Puiston upeasti yön läpi vaihtoon!

2. osuus – Eerik

Eerik maastoon kello 01:45 ja sijalla 1342. Jalat kevyinä ja alun pitkät välit reilusti alle kymmenen minuutin kilometrivauhtia. Sitten väli 93-40, 416 metriä säkkipimeää metsää ja legendaariset 1:12:52 min/km. Yösuunnistus on haastavaa. ”Se lippu 40 ja rastiväli 4-5 saavat jäädä historiaan viimeisenä yöharhailuna”

Teltalla kolmososuuden Kärppä on hermona: ”Missähän se väliaika viipyy?”, ”Onkohan sille Eerikille sattunut jotain?”, ”Herää Juha!”

Eerik jatkaa pimessä ja märässä hämäläismetsässä erittäin hienosti. Useilla rastiväleillä 7-9 minuutin kilometrivauhtia ja varmaa työskentelyä. Lopun purossa vielä kainaloita myöten veteen ja vaihtoa kohti. Eerik tykittää vielä OC Puiston kaikkien osuuksien metsärastien nopeusennätyksen rastivälillä 96-121: 4:46 min/km!

Väkivahva Pirkkalan Karhu vaihtoon sijalla 1230. OC Puiston urhoolliset yösuunnistajat hienosti läpi metsän!

3. osuus – Uki

Metsälän Paroni, tuttavallisesti Kärppä vain, lähtee pitkälle yöosuudelle kello 04:20. Ei sada enää. Varmaa ja nopeaa työskentelyä alusta alkaen. Uki tykittää kolmen vartin juoksun jälkeen osuussijalla 550.

Putkiosuus kulkee mukavasti kympin vauhtia, mutta parilla hajontarastilla hajoaa keskittyminen hetkeksi ja viiden minuutin pummit kasvattavat nöyryyttä. Turkanen, mutta ei kun eteenpäin.

Ukin kunto kestää upeasti loppuun asti ja 150 minuutin aamuyön rypistys päättyy vaihtoon sijalla 1146. Viimeinen väliaika ei näy tulospalvelussa ja Mikael hämääntyy. Uki huutaa Asijua apuun ja Mikael löytyy vaihtopuomille.

4. osuus – Mikael

Mikael tekee varmaa työtä nelososuulla. Alun parilla rastivälillä vauhti on alle kymmenen minuuttia kilometri.

Rastille 125 hakkuuaukealle mies puskee läpi metsän ja jättää tievaihtoehdon käyttämättä. Hajontarasteilla hakua, mutta liput löytyvät ja Mikael painaa eteenpäin.

Samanaikaisesti Deltan Novikov tulee Jukolan voittoon kilpailukeskuksessa. Mikael on neljän jukolan kokemuksella varma suunnistaja ja loppu kulkee hyvin. Suopuron yli ja kohti vaihtoa, jossa innokas ensikertalainen odottelee jo innoissaan. Mikaelin reisistä löytyy vielä puristusta loppusuoralle ja viisi minuuttia per kilometri. Nelososuuskin siis puhtaasti läpi – toisin kuin Lapualla!

5. osuus – Pekka

Turkoosi, sininen, vaaleanpunainen ja musta väri hehkuen lähtee Pekka maastoon. Rasteille 129 ja 173 huimaa vauhtia kuin nuori varsa. Seuraavalle lipuille lähestyminen menee pieleen ja Kaupunginkallion lahja puistosuunnistajille pummaa pari minuuttia. Tasaisuudesta kertoo se, ettei juuri muutamaa minuuttia pidempää pummia tilastoista löydy.

Pekallahan on taustalla syntymäkunto, kova arkipolkupyörätreeni ja yksi lajiharjoite viimeisen kahden kauden aikana (!) Viimeisten kilometrien kiri nostaa Pekan viitososuuden neljänsadan parhaan tuntumaan ja OC Puiston sijalle 1052.

6. osuus – Juha

Vettä tihuttaa. Yhteislähtöä on siirretty puolella tunnilla eteenpäin, kun maastossa jussit viipyvät pidempään.  Numerolla 1395 päästään tällä kertaa lähes eturiviin – tai ainakin sisäkaarteeseen ekassa mutkassa. Liikkeelle 9:15. K-pisteen jälkeisellä mäntykankaalla tuntuu melkein samalta kuin Tunturisuunnistuksen lähdössä. Leveä rintama etenee kohti ensimmäistä mäkeä, jossa on neljä hajontarastia. Melko suoraan rastille ja eteenpäin.

Kakkosrastilla puolentoista kilometrin päässä lähdöstä odottaa yllätys. Kahta tuhatta yhteislähtöläistä varten on varattu kokonaista kaksi rastipukkia! Ensimmäisen emitin ympärille on muodostunut kuhiseva ja kiroileva sieni, jossa kukaan ei saa leimattua nopeasti. Järjestäjille sapiskaa! Toisella pukilla kahden metrin päässä on onneksi väljempää.

Ensimmäinen tunti varmaa suunnistamista, mutta sen jälkeen pahaa herpaantumista hajontarasteilla 14 ja 15 (koodit 102 ja 105). Ensimmäinen pummi yhdessä Varosen Teemun kanssa. Leppävaaran mies jätti lopulta viisi minuuttia.

”Jälkimmäinen allaolevan kuvan rasteista on sitten jotain aivan käsittämätöntä hölmöilyä. Tulin alas jyrkänteeltä ja lähdin juoksemaan muiden perässä pohjoisluoteeseen. Kun sitten huomasin erheen, olisi pitänyt ilman muuta kääntyä takaisin ja olisi päässyt melkein polkua pitkin rastille, mutta ei: siksakkia vaan suomaastossa muutaman minuutin verran!” Osuusajoissa ohi hurahti 120 kaveria – joukkuekisassa vain viisi.

Näiden jälkeen ei suurempia virheitä tule ja Latokasken Hirvi painaa kohti virvoittavaa puroa. Kevyellä askeleella suopuron yli ja housut kastuvat vain vähän polven yläpuolelta. Vaihtoon rennolla loppukirillä ja totuuden hetki: ”Kuinka varma suunnistaja voi olla, että kaikki 26 leimaa ovat siinä kymmenen vuotta vanhalla emit-kortilla oikein? Sydän pamppailee – ok! Kolmessa sekunnissa ehdin jo miettiä lopettaisinko suunnistamisen kokonaan, jos toisessa peräkkäisessä jukolassa tulisi hylsy?”

7. osuus – Henkka

Kerran maastossa käyneet (toinen osuus) kengät jalkaan ja yhteislähtöön. Henkka ampaisee ekalle kummulle etsimään omaa niiden neljän hajontarastin joukosta. ”Siinä kalliolla oli vähän orpo olo. Kartta tuntui oudolta.”. Rasti löytyy ja kakkosella muutaman minuutin Juhan jälkeen on entistä suurempi sieni leimasimien päällä. ”Siinä meni varmaan viis minuuttia”, toteaa Henkka vahvalla tampereella.

OC Puiston viimeisin hankinta tekee aivan käsittämättömän tarkkaa työtä! Yhdelläkään rastivälillä ei kilometriaika nouse yli viidentoista minuutin. Samoilla hajontarasteilla, missä edellinen viestinviejä harhaili, Henkka nostaa osuussijoitustaan yli sadalla.

Lopussa Henkka saa nostettua joukkueen hyvin lähelle stretch targetia ja sijoitus on 908. Erittäin hienoa!

OC Puisto saa siis sijoituksen. 15 tuntia ja 15 minuuttia väkevää suunnistusta. Ensi vuodeksi tiukat tavoitteet Mikkeliin.

OC Puiston tulokset ja rastiväliajat ja Jukolan tulosten etusivu.

Lopuksi vielä jälkikäteishehkutuksia:

>> From: NN <NN@com>
>> Subject: Re: VS: Jukolan hehkutukset!
>> To: ocpuisto
>> Date: Tuesday, June 17, 2008, 11:05 PM
>>
>>  Jätkät on koneita:-) Voisitte ehkö opettaa miten tuo virheiden minimointi
>> oikein tehdään käytännössä…

Tähän kommenttina Mårten Boströmin sanoin: ”Sovittiin, että jos en tiedä, missä olen niin pysähdyn heti”. Aika hyvä neuvo.

>> 18.6.2008 MM <MM@com> kirjoitti:
>>> Mieliin jäi metsässä kutsuvat rastiliput, tiheät lepikot ja upottavat mössöt.  Tosissaan vedettiin loppuun asti ja parit perkeleetkin tuli matkalla päästettyä. Suomalaista SISUA parhaimmillaan!

2 thoughts on “Tampere-Jukolan tilinpäätös: Kuvia ja tarinaa

  1. Paluuviite: OC Puisto

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: