Jarkko Ryypön mahtava Karttapullautin ei tee kartantekijöistä työttömiä, mutta mahdollistaa nopean suunnistusharjoituksiin kelpaavan kartan tekemisen mistä tahansa paikasta. Suunnistuskartta mökkimaastosta? Kartta seuran treenejä varten? Kimurantti yörata kavereille?

Tässä ohjeet kartantekoa varten. Sitä odotellessa, että joku tekee työkalupakin päälle helpon käyttöliittymän…

 

Tarvittavien ohjelmien lataus

1. Lataa Karttapullauttimen pakettitiedosto koneellesi. Pura paketista tiedosto pullauta.exe sopivaan hakemistoon (esim. C:/pullautin/)

2. Lataa LAS -työkalupakin pakettitiedosto koneellesi. Pura paketista tiedosto las2txt.exe samaan pullautin-hakemistoon

3. Lataa Irfanview kartan printtausta varten ja asenna ohjelma koneellesi (kartan voi toki printata jollain muullakin ohjelmalla, jossa voi säätää printtaustarkkuuden)

 

Kartta-aineistojen lataus Maanmittauslaitokselta

4. Avaa selaimeesi Maanmittauslaitoksen tiedostojen jakopalvelu ja zoomaa kartta haluaamaasi paikkaan Suomessa

5. Avaa näkyviin karttataso ”Laserkeilausaineisto” klikkaamalla ensin plussaa ja sen jälkeen vihreää plussaa. Karttataso tulee näkyviin.

6. Klikkaa haluaamaasi karttaruutua, jolloin se muuttuu violetiksi ja ruudun oikeassa laidassa olevaan listaan tulee karttaruudun koodi (tässä tapauksessa K4221E4).

Laserkeilausaineisto on olemassa 180 000 neliökilometrin alueelta. Latauspalvelu kyllä kertoo, jos aineistoa ei ole haluamaltasi alueelta ole olemassa, mutta koko Suomen tilanteen voi tarkastaa täältä.

7. Lisää laserkeilausaineiston lisäksi tilaukseesi samasta alueesta myös ”Maastotietokanta”

8. Kartta-aineiston tilauksesi on nyt valmis. Klikkaa ”Tee lataustilaus”, hyväksy valitut tuotteet, anna yhteystietosi ja siirry odottamaan sähköpostia antamaasi osoitteeseen.

9. Lataa kartta-aineistot sähköpostiisi tulevan linkin kautta ja tallenna tiedostot pullautin-hakemistoon (tässä tapauksessa K4221E4.laz ja K42212.shp)

 

Kartan pullauttaminen

10. Säädä tietokoneesi virrankäyttöasetukset niin, ettei kone mene lepo- tai horrostilaan kesken pullautuksen!

11. Avaa pullautin-hakemisto omaan ikkunaan. Raahaa laz-tiedosto Pullauta-sovelluksen kuvakkeen päälle.

12. Pullautin avaa uuden ikkunan, jossa se alkaa työskennellä. Kartan työstäminen kestää kymmenistä minuuteista useisiin tunteihin. Käy lenkillä (ilman karttaa)

13. Kun pullauttimen ikkuna on sulkeutunut, mene takaisin hakemistoon ja raahaa tällä kertaa shp-tiedosto Pullautin-kuvakkeen päälle

14. Uusi ikkuna aukeaa jälleen. Pullautin lisää maastotietokannan kohteet (tiet, rakennukset, vesistöt jne.) kartalle

15. Kun tämäkin ikkuna on sulkeutunut, karttasi on valmis! Pullautin on tehnyt kaksi versiota: pullautus.png ja pullautus_depr.png. Jälkimmäiseseen on piirretty violetillä muuta maastoa alempana olevat kohteet – supat, isot kuopat ja painaumat.

Kartan printtaaminen oikeassa mittakaavassa

16. Avaa karttatiedosto Irfanview:issä printtausta varten. Valitse valikosta ”Image -> Information” ja määrittele kartan tarkkuudeksi 600 x 600 DPI. Klikkaa ”change” ja ”OK”.

17. Voit rajata karttaa maalaamalla hiirellä haluamasi alueen ja klikkaamalla ”edit – crop selection”.

18. Printtaa rajaamasi kartta ”File -Print” seuraavilla valinnoilla: Print size: Original size (from image DPI). Position: centered.

19. Kartta muoviin ja metsään!

 

Lisäsäätöjä

21. Perusasetuksilla kartan pohjoisviivat eivät ole aivan kompassipohjoisessa. Kun pullautat ensimmäisen kartan, Pullautin luo hakemistoonsa pullauta.ini -nimisen asetustiedoston. Avaa se notepadilla ja muuta northlinesangle arvoksi esimerkiksi 8 (kiitos Jarkko kommentista)

22. Ainakin minun kokeilemilla asutuksen lähellä olevilla metsämaastoilla, Pullautin tekee aavistuksen keltaista jälkeä. Voit kokeilla muuttaa yellowlimit -arvoksi esimerkiksi 0.90

Nämä asetukset toimivat luonnollisesti sitten seuraavien karttojen pullautuksessa.

—-

Kuten Jarkko toteaa Attackpointin keskustelussa, hän on tehnyt Karttapullauttimen juuri tällaista tarkoitusta varten. Hyvä niin. Minua kuitenkin kiinnostaa myös, miten Pullauttimen tuotosta voisi käyttää pohjana OCAD:in starter -versiolla tehtävälle kartalle. Halpismallissa kun ei ole tukea shapefileille jne. Täytyy jatkaa kokeiluja Pullauttimen tuottamien temp-kansion tiedostojen kanssa. Onko jollain vinkkejä?

—-

edit 11.10.2012: Lisätty kohdat 10, 21, 22 Matin ja Jarkon kommenttien perusteella

 

126 thoughts on “Näin teet suunnistuskartan Pullauttimella

 • Jukka

  Voiko tuotettua käyräväliä säätää ? Nyt on 2.5 m. Esim. jos haluasi 1.25 m. Readme.txt lukaisemalla ei osunut silmiin. Vihreää jne. saa vaikka miten.

  Vastaa
 • Jukka

  Vastaan itse itselleni. Jarkko on ko. tarpeen kuvannut FB sivullaan 30.4.2013
  https://www.facebook.com/pages/RouteGadget/177518995597572?hc_location=timeline

  Vastaa
 • Henri

  Joissain pullautuskartoissa olen nähnyt kiviä, mutta en kaikissa. Mistä johtunee?

  Vastaa
 • TT

  Pääsen hyvin etenemään 11.kohtaan saakka, mutta kun 12. kohdassa siirrän las-tiedoston pullautin-sovellukseen ja sovellus käynnistyy, tulee heti alkuun virheilmoitus, että kone ei löydä las2txt.exe tiedostoa, joka tarvittaisiin. Enpä löydä minäkään sellaista, joten sovellus sammuu. Missä vika ja mitä pitäisi tehdä?

  Vastaa
 • Juha

  TT, katso ohjeiden kohta #2

  Vastaa
 • Blondi asialla

  Elikäs voiko tuolta http://magnetic-declination.com/locations.php?cc=FI&alpha=m&p=5
  napata tuon northlinesangle:in? onko se sama kuin Magnetic declination: 8° 31′ EAST ??

  Vastaa
 • J

  Onkohan miten aktiivista keskustelua täällä enää.. Mutta kokeillaan. Lataan reittitietokanta-tiedostot. Ne tulevat zippinä ja purkaessa sieltä paljastuu tiedostoja ~100kpl, joista .shp-tiedostoja on parisenkymmentä. Mistä tiedän minkä heitän pullauttimeen? Olen kokeillut miltei kaikkia yksitellen ja kaikkia yhdessä. Pullautin aukeaa (tyhjänä) ja katoaa miltei heti. ”Normi”pullautuksessa onnistun, mutta olisi mukava saada reittitietokantakohteet kohdalleen..

  Vastaa
 • J

  Ongelmaan löytyi vastaus Vimeoon ladatusta videsosa. Ei siis tule purkaa tiedostoa vaan heittää zippi suoraan pullauttimeen.

  Vastaa
 • JoukoJ

  ”las2txt.exe ei löydy” -herja voi tulla silloin, jos laz-tiedosto on poimittu netistä Download-hakemistossa ja sieltä laz-tiedoston tiedostoikkunasta toiseen raahaamalla Pullautin-hakemistoon yrittää käynnistää kartanteon.
  Toimintaohje: kopioi laz-tiedosto pullautin hakemistoon ja raahaa laz-tiedosto tiedostohakemistoikkunan sisällä pullautin.exe:n päälle (näin Windows7ssa)

  Vastaa
 • Reino Ruotsalainen

  Miten olette menetelleet karttojen yhdistelyssä, jos lähtöaineisto käsittää esim. 3 laz-tiedostoa? Kyselee kokematon pullauttaja.

  Vastaa
 • Topias A

  Avun tarpeessa! Yritän ajaa siis tuota batch modea. Eli tuo tavallinen käytäntö mitä kerrotaan joka ohjeessa niin onnistuu kyllä ja yhden kartan jo sillä pullautinkin. Tarkoitus olisi saada siis nyt kerralla suurempi kartta (luin keskusteluja, että yhdistäminen ei kannata, jos ei ole käyttänyt sitä batch modea), joten olen jo muutaman päivän sitä yritellyt, mutta koskaan se ei luo niitä oikeanlaisia tiedostoja sinne output- kansiooni. Eli minulla pullauttimen uusin versio, tavallinen arkistointi kansio nimeltä Pullautin (täällä kansiossa on las2exe,pullauta.exe, ja ini. tiedosto sekä output että input kansio) ei muuta.

  Ja sitten noita ini-tiedoston säätöjä en ole alkuperäisestä muuttanut kuin (suunta jutun 7->8, sekä batch mode 0->1 ( eli päälle), ja kertonut output ja input kansioiden sijainnit (nämä se löytääkin).

  Seuraavaksi vein nämä laz-tiedostot ja shp-zipit (netistä) sinne input kansioon ja tuplalikkasin siellä Pullautin-kansiossa olevaan pullauta.exeä.

  Eilen tuli aina että ** laz** **las** ” tiedostoa ei löytynyt” ja sitten jotain että XXXXXX.laz->XXXXXX.png. Eli luulin että se alkoi silti työstämään sitä. No koko yön siinä se oli eikä mitään ollut tapahtunut niin luulen nyt toisin. XD Jotenkin näin se meni siis vielä eilen ja kokeilin siis monta kertaa (aina poistettuani sen tuottamat tuotokset- eli txt tiedostot siihen Pullautin-kansioon ja XXXXX.laz.png tiedostot output-kansiostani.

  Ei se teki tuollaisia ihme laz.png tiedostoja! En tiedä olisiko pitänyt vain odottaa vielä, mutta kun kone on kohtuun hyvä, ja netistä lukee juttuja niin luulen että pitäisi mennä yhessä karttapalassa 1h-2h. Mutta kun ei mennyt yhdessä yössäkään…

  Ja siis tänään olen koittanut kokoajan samaa. Latasin Pullauttimen ja las2txt- tiedostot uusiksi ja korvasinkin ne… Ei nykyään tapahtuu -> tulee eka pariksi sekunniksi sama kuin eilen… Sitten alkaa välkkyä uusia ikkunoita ja tekstiä tulee paljon, sitten tulee se sama ruutu, mikä tulee kun Pullauttaa ihan normi menetelmällä. Ainut vaan ett ainakun tulee joku kohta vaikka knoll detection part…. (sitten hyppää eteen seuraava ruutu- lukee ERROR: ja jotain (kestää sekunnin)) ja nämä kaikki vaiheet menee suunnilleen samanlailla, koko jutussa menee kymmenen sekuntia ja se tekee täysin samat lopputuotokset kuin eilenkin. Mutta ei muuta! Eli kaipailisin vain niitä png tiedostoja vaikka yksikerrallaan, (kaksi ytiminen kone) mutta kun ei tule…

  Eli pyytäisin jotain osaavaa henkilöä tunnistamaan virheeni 🙂 Mitä olen jättänyt tekemättä? Vai tekisikö joku vaikka sellaisen opastusvideon nettiin (youtube/vimeo) missä nämä kaikki hienoudet näytetään kädestä pitäen, meille tietokone uunoille…

  Vastaa
 • Topias A

  Noniin homma ratkaistu! Kiitos Jarkko 🙂 eli ongelma oli vain uudessa las2txt- tiedostossa. Se taisi juuri päivittyä 30.3 joten se ei tuossa batch-ajamisessa toimi! Älkää ihmetelkö minä en muista tai tiedä miksi mutta turhia yrityksiä ovat… Jarkko lähetti minulle linkin mistä pystyin lataamaan vanhemman version ja se pelitti, jaanpas sen linkin saman tien muille jos jollain tulee ongelma vastaan: http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.cs.unc.edu%2F~isenburg%2Flastools%2Fdownload%2Flastools_130506.zip&h=jAQGsZvdN

  ja sitten siitä karttojen yhdistämisestä: Windows 8, pitää ainakin tallentaa se tekstitiedosto isoilla kirjaimilla 😀 siinäkin tuppasi menemään muutama minuutti. Eli merge.BAT eikä merge.bat.

  Vastaa
 • Nimetön

  Pullautin tekee kartan laz tiedostosta,mutta en saa lisättyä siihen maastotietokantaa,mikä neuvoksi?

  Vastaa
 • K

  Hei, minulla on sama ongelma kuin Topiaksella; saan jatkuvasti virheilmoituksen ”dir *.las / File Not Found / xxxxx.laz –> xxxxx.laz.png”. Aineistot ovat karttapullautin/input -kansiossa ja pullauta.exe ja las2txt.exe karttapullautin-kansiossa. Olen ladannut tuosta las2txt.exe nuo molemmat versiot (vanhempi ja uudempi), mutta sama virheilmotus tulee silti, ajan kumman kanssa tahansa? Yksittäisajo toimii kuitenkin, nimenomaan tämä batch ei?

  Vastaa
 • Christian

  Mulla on vieläkin se laz-tiedosto ongelma (”laz2text.exe ei löydy” kun pullautin käynnistää). Olen lukenut edelliset kommentit jotka koskevat tätä asiaa mut mikään ei ole auttanut.

  Vastaa
 • vipu

  ”Pullautin tekee kartan laz tiedostosta,mutta en saa lisättyä siihen maastotietokantaa,mikä neuvoksi?”

  minulla on tehnyt samaa, ja nyt huomasin että hakemistonimessä jossa temp-hakemisto sijaitsi ei saanut olla välilyöntejä. ei tarvinnut muutakuin renameta hakemisto ja heti lähti pelittämään.

  Vastaa
 • Pingback: 2.4.2014 Openorienteeringmap – ”suunnistuskartta” mistä tahansa | Lauri Kontkanen

 • Erkki Karjalainen

  Kun hain SHP maastotietokannan ja purin sen niin siinä oli kymmenkunta shp tiedostoa.
  Pitääkö minun raahata jokainen erikseen pullauttimeen, vai onko niistä joku sellainen joka sisältää kaiken tiedon.

  Ekki

  Vastaa
 • Erkki Karjalainen

  Asia selvä
  kiitos

  Vastaa
 • HLu

  Mainio sovellus!
  Mitenkäs noihin pullautettuihin karttoihin saa mukaan MNL:n nimistön?

  Vastaa
 • Elli

  Moro, Mikähän tässä kun en saa noita shape-tiedostojen sisältöjä kartalle? Heitän siis zipin siihen pullauttimeen ja lähtee tekemään, mut lopputulokseen ei tule mitään uutta.. Onko ne mml:n aineistot nykykään nimetty jotenkin väärin kun nehän on vähän eritavalla ku ennen, vai? Oon viimeks tehnyt näitä joskus vuos pari sitten..

  Vastaa
 • pekka

  Ei helll..veti meni koko päivä nyt klo 23:00 aamulla töihin. Täytyy jatkaa huomen illalla. Ei todellakaan helppoa. Tuo pullautus ei toimi lainkaan.Ole tehnyt aivan ohjeiden mukaan???. Tosin en jymmärrä miten tuo LasTools lähtee käyntii tai milloin sitä ylipäätään tarvitsee. Aivan kuin latauksia olisi kone pullollaan. Täytyy kaiketi putsata lataukset sileeksi ja aloittaa alusta.

  Vastaa
 • Jukka Inkeri

  Olisiko apua muistiinpanoistani ?
  http://wiki.suunnistus.info/alku.php/kartat/pullautin#asennus

  Vastaa
 • pekka

  Kiitos. Tuosta linkistä oli apua. Loppui vaan tämäkin päivä kesken, mutta huomenna homma jatkuu.

  Vastaa
 • pekka

  Nyt olen päässyt komen päivän tarpomisen jälkeen sen verran pitkälle että kun raahaan laz.n pullautin ikonin päälle aukeaa pullauttimen mustapohjainen ikkuna jossa se herjaa muutaman sekunnin ajan että las2txt.exe ei löydy vaikka olen muuttanut sen sijaintia pullautin hakemiston sisällä että itse pullauttimen sisällä mitä milekikuvituksellisimpiin paikkoihin?
  Tein tuossa jossakin vaiheessa input output kansiot ja tarvittaat muutokset ini.n mutta tämä batch mode ei ole toiminut lainkaan.
  Juniori on sitä mieltä että asennukset eivät välttämättä toimi win10:ssä.
  Pitäiisikö kone palauttaa win7:aan?

  Vastaa
 • Harri K

  Teepä PULLAUTUS-kansio ”Paikallinen levy (C):” juureen, johon nostat neljä tiedostoa: 1) Pullauta.exe, 2) …….laz, 3) las2txt ja 4) Maastotietokannan shp-tiedoston. Pitempien osoitepolkujen takana ei maastotietokanta näytä tarttuvan.

  Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: