Torstai-iltana se kirkastui. Täydellinen taktiikka Cooper-testiin.

Olen juossut Cooperin testin kaksitoista minuuttia nyt kaksitoista kertaa. Lukiossa ja armeijassa pakon sanelemana neljästi ja tällä vuosituhannella kahdeksan kertaa vapaaehtoisesti. Useimmiten taktiikkana on ollut aloittaa liaan kovaa, roikkua mukana kolmannesta kierroksesta seitsemänteen ja ottaa viimeisellä kierroksella jäljelläolevat mehut irti. Tällä taktiikalla kierrosaikojen graafi muistuttaa lähes täydellistä alaspäin aukeavaa paraabelia. Kahdestatoista minuutista vähintään kahdeksan on täyttä kärsimystä.

Ei ihme, että tuntuu kärsimykseltä, jos juoksee ensimmäisen kierroksen aivan liian kovaa, kuten OC Puiston cooperissa toissa vuonna. Silloin eka kierros oli hurja 1:21.

Voisi ajatella, että Cooper pitäisi juosta tasaista vauhtia. Mutta mitä vauhtia?

Torstai-iltana juostiin OC Puiston talvitesti Esport Arenalla. Tällä kertaa maltoin lähteä rauhallisesti ja ensimmäinen kierros meni varsin sopivasti aikaan 1:32. Väliin pari muutaman sekunnin hitaampaa kierrosta ja sitten kiristys loppua kohden. Tulokseksi 3110m ja vain 30m ennätyksestä!

Ekat-kierrokset-täysillä-ja-sitten-roikutaan -taktiikkaan verrattuna, tuo torstainen juoksu ei edes ollut kärsimystä! Vasta viimeiset pari kierrosta tuntui pahemmalta. Johtopäätös: Alussa ei kannata vetää täysillä.

Vertasin viimeisimmän ja muutaman muun juoksun kierrosväliaikoja 3200m cooper-vauhtiin (1:30 kierrokset). Kuten kuvasta näkyy, vihreä käyrä oli vielä viidennen kierroksen jälkeen (2000m) samoissa kuin pari muuta juoksua, mutta voimia oli 100-kertaa enemmän jäljellä. Ei kuitenkaan niin paljon että olisin saanut kiinni 2003 tehdyn ennätykseni.

Se täydellinen taktiikka. Tällä pelikirjalla tulee ennätys – jos ei aivan 3200m -tulosta.

  1. Ensimmäiset viisi kierrosta kierrosaikaan 1:32. Tällä ollaan kahden kilometrin kohdalla kymmenen sekuntia jäljessä 3200m -vauhdista.
  2. Kuudes kierros vauhtia 1:30
  3. Viimeisillä kahdella kierroksella ilo irti ja menetetyt kymmenen sekuntia kiinni

Näillä askelmerkeillä syntyy ennätys!

7 thoughts on “Täydellinen Cooper-taktiikka

  1. esport areenan sisärata on 390m pitkä.. täytyy juosta 2 rataa keskellä jos haluaa 400 m kierokset.

  2. Juuri niin. Me ollaan Esportissa juostu 2-3 -ratojen välistä viivaa pitkin – se on käsittääkseni tasan 400m.

    Pitäisi myös ottaa selvää, miten oikeilla ulkoradoilla sisäradan 400m on mitattu. Onko se sisäradan sisäreuna, keskikohta vai joku muu joka on 400m pitkä?

  3. Juoksufoorumilta kopioituna Esport Arenan radan mitat ja vastaus kysymykseesi, virallinen mittauslinja kulkee 20 cm radan sisäreunaa osoittavan viivan ulkopuolella

    ”Kakkos- ja kolmosradan välisen viivan pituus on 404,493 metriä, virallisen mittauksen mukaan.

    Ratojen todelliset, mitatut pituudet ovat (sääntöjen mukaan eli 20 cm rataviivasta ulospäin mitattuna):

    Rata 1: 390,040 m
    Rata 2: 397,894 m
    Rata 3: 405,748 m
    Rata 4: 413,602 m

    Kakkosradan keskellä juostessa kierroksen pituudeksi tulee siis melko tarkkaan 400 m.

    Kierros mitattiin vuonna 2007 virallisesti Endurancen toimesta Endurance 24h -kilpailua varten. Virallisena mittaajana toimi Olli-Matti Penttinen (Espoon Tapiot) allekirjoittaneen avustaessa.

    Mittaustulokset toimitettiin tiedoksi myös Esport Arenalle, mutta jostain syystä hallin esittelyssä ei vieläkään mainita kierroksen todellista ja tarkkaa pituutta.

    Reunaviivojen pituudet ovat:
    Rata 1: 388,785 m
    Rata 2: 396,639 m
    Rata 3: 404,493 m
    Rata 4: 412,347 m

    Eli jos juostaan joka toinen kierros ykkös- ja kakkosradan välisen reunaviivan päällä ja joka toinen kakkos- ja kolmosradan välistä viivaa pitkin tulee kierroksen keskipituudeksi 400,566 metriä.”

  4. Kiitos Reima! Tulipa selvyys tähän asiaan – ja kolmen desimaalin kera 🙂

    Ihmetyttää kyllä, että Esport Arena ei saa tätä tietoa omalle nettisivulleen…

  5. Insinööri ei perusta likiarvoille 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: