Kävin hiihtämässä Finlandian sunnuntaina Lahdessa – 50km vapaalla. Omituisin sattuma tapahtui kilometrin ennen maalia, kun Lahden hiihtostadion avautui juuri silmien eteen. Hyppyrimäet vasemmalla ja yleisömassat hevosenkengän ympärillä (ainakin kaksi katsojaa oli vielä paikalla). Olin kuunnellut ipodista satunnaista musiikkia hiljaisella koko matkan ja juuri kun laskin hiihtostadionille, alkoi napeista kuulua Finlandia Stonen versiona. Onko Steve Jobs todella mennyt näin pitkälle kontekstuaalisuudessa?

Matkassa oli yhteensä yli kuusi tuhatta hiihtäjää. Keli oli vetinen koko viikonlopun ja lauantain perinteisen hiihtäjät valittelivat latua. Ratamestari myös kommentoi asiaa tuon edellisen linkin takana. Vapaan baana oli Salpausselällä eli korkeammalla erittäin hyvä ja alemmalla pelloilla vähän loskapehmeä.

Tuttuja ei hirveästi näkynyt, mutta tässä muutama poiminta tuloksista:

50km perinteinen:

1305 720 Andersson, Tommi Espoo Finland 04:23:47

50km vapaa:

1062 5952 Nikulainen, Tero Klaukkala Finland 03:56:52
1179 6173 Meronen, Juha Espoo Finland 04:18:34

Latu oli rankempi kuin ajattelin. Varsinkin alkumatkalla oli aikamoisia mäkiä. Samoin puolimatkassa kolme kilometriä pitkä loiva nousu.

Meni siis kevyesti alle neljän ja puolen tunnin. Taktiikka oli säästää käsiä ja yläkroppaa puoliväliin saakka. Luistelin pitkiä matkoja alkupuolella ilman käsiä enkä pistänyt paljon painetta nousuissa. En tiedä johtuiko tästä vai siitä, etten juonut tarpeeksi, mutta reidet alkoi kramppaamaan kolmen kympin kohdalla. Treenin puutetta?

Hiihdossa on kuitenkin helpompi pelata erilaisilla tyyleillä ja lepuuttaa lihaksia kuin juostessa. Viimeisten viidentoista kilometrin aikana en hiihtänyt kuokkaa käytännössä ollenkaan. Tasaisella ja loivaan ylämäkeen wassua. Sitten kun ylämäki jyrkkeni, heitin kävelyksi. Mäen päällä irvistykset ja eteenpäin. Kolme viimeistä kilsaa käytännössä tasatyöntöä. En olisi ikinä uskonut, että voimia riittää sellaiseen.

Yhteenveto: Hieno kokemus kaiken kaikkiaan. Keli oli minun puolella eikä tällaisella valmistautumisella olisi päässyt maaliin pakkasnihkeydessä. Keskisyke 166. Hapenotto ja kestävyys hyvä, lihaskunnossa tekemistä.

Tässä viiden minuutin (vähän tylsä) tunnelmavideo sunnuntain hiihdosta. Lähtö tapahtuu neljän ja puolen minuutin kohdalla:

1 thought on “Finlandian tahdissa Lahden hiihtostadionille

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: