Suunnistuskartan tekeminen on kovaa duunia. Olen opetellut kartantekoa tänä kesänä kotimaastoissa. Pienenkin nyppylän kartoittaminen vaatii monta kävelyä, pikkutarkkaa maastontutkintaa, GPS-träkkäämistä, OCAD:in ihmettelyä ja paljon vielä päänraapimista päälle. Kukkalaakson kartta alkaa nyt olla sillä mallilla, että syksyllä päästään suunnistamaan!

Kuvassa osa kartasta Nauriskasken kohdalta, josta suunnistuskarttaa ei ole aiemmin tehty (?)

OCAD muutti lisenssihinnoitteluaan version 11 myötä alkukesästä ja tällainen harrastelijakin pääsi mukaan pienellä investoinnilla. Tähän kun tähän lasketaan mukaan kaksi muuta muutosta voisi edukkaan OCAD starter -lisenssin kanssa tehdä ihmeitä. Maanmittauslaitos avasi kartta-aineistonsa kaikille vapaaseen käyttöön keväällä. Tämä pitää sisällään myös laserkeila-aineiston. Jarkko Ryyppö taas teki laserkeila-aineistoa käyttävän Karttapullauttimen, joka tuottaa datasta suunnistuskartan ”raakaversion”.

Kuvassa sama Nauriskasken mäki Pullauttimen tuottamana raakaversiona. En ole säätänyt parametrejä lainkaan.

Herra itse on suunnistanut Karttapullauttimella tehdyillä kartoilla suoraan ja harjoituksiin tällainen toimii varmasti oikein hyvin.

Karttapullautin from Jarkko Ryyppö on Vimeo.

Oikeaksi suunnistuskartaksi Pullauttimen lopputulos muuntuu kuitenkin vain työllä. Vähemmällä vaivalla kuitenkin kuin muilla menetelmillä. Ja saattaahan Jarkko seuraavana vaikka ottaa virkavapaata ja koodata Pullautin 2.0:n joka tekee kartanpiirtäjistä apupoikia. Vai miten on?

MML+Pullautin+OCAD

1 thought on “Tekeekö Pullautin kartantekijöistä työttomiä?

  1. Miten saa Pullauttimmeen muutettua asetuksia, jotta saisi tiheämpään käyriä???
    Tasamaalla on 5 metrin väli liikaa….
    Saako asetuksia muutettua vaikka 1 metrin välein käyrää???

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: