Jarkko Ryypön mahtava Karttapullautin ei tee kartantekijöistä työttömiä, mutta mahdollistaa nopean suunnistusharjoituksiin kelpaavan kartan tekemisen mistä tahansa paikasta. Suunnistuskartta mökkimaastosta? Kartta seuran treenejä varten? Kimurantti yörata kavereille?

Tässä ohjeet kartantekoa varten. Sitä odotellessa, että joku tekee työkalupakin päälle helpon käyttöliittymän…

 

Tarvittavien ohjelmien lataus

1. Lataa Karttapullauttimen pakettitiedosto koneellesi. Pura paketista tiedosto pullauta.exe sopivaan hakemistoon (esim. C:/pullautin/)

2. Lataa LAS -työkalupakin pakettitiedosto koneellesi. Pura paketista tiedosto las2txt.exe samaan pullautin-hakemistoon

3. Lataa Irfanview kartan printtausta varten ja asenna ohjelma koneellesi (kartan voi toki printata jollain muullakin ohjelmalla, jossa voi säätää printtaustarkkuuden)

 

Kartta-aineistojen lataus Maanmittauslaitokselta

4. Avaa selaimeesi Maanmittauslaitoksen tiedostojen jakopalvelu ja zoomaa kartta haluaamaasi paikkaan Suomessa

5. Avaa näkyviin karttataso ”Laserkeilausaineisto” klikkaamalla ensin plussaa ja sen jälkeen vihreää plussaa. Karttataso tulee näkyviin.

6. Klikkaa haluaamaasi karttaruutua, jolloin se muuttuu violetiksi ja ruudun oikeassa laidassa olevaan listaan tulee karttaruudun koodi (tässä tapauksessa K4221E4).

Laserkeilausaineisto on olemassa 180 000 neliökilometrin alueelta. Latauspalvelu kyllä kertoo, jos aineistoa ei ole haluamaltasi alueelta ole olemassa, mutta koko Suomen tilanteen voi tarkastaa täältä.

7. Lisää laserkeilausaineiston lisäksi tilaukseesi samasta alueesta myös ”Maastotietokanta”

8. Kartta-aineiston tilauksesi on nyt valmis. Klikkaa ”Tee lataustilaus”, hyväksy valitut tuotteet, anna yhteystietosi ja siirry odottamaan sähköpostia antamaasi osoitteeseen.

9. Lataa kartta-aineistot sähköpostiisi tulevan linkin kautta ja tallenna tiedostot pullautin-hakemistoon (tässä tapauksessa K4221E4.laz ja K42212.shp)

 

Kartan pullauttaminen

10. Säädä tietokoneesi virrankäyttöasetukset niin, ettei kone mene lepo- tai horrostilaan kesken pullautuksen!

11. Avaa pullautin-hakemisto omaan ikkunaan. Raahaa laz-tiedosto Pullauta-sovelluksen kuvakkeen päälle.

12. Pullautin avaa uuden ikkunan, jossa se alkaa työskennellä. Kartan työstäminen kestää kymmenistä minuuteista useisiin tunteihin. Käy lenkillä (ilman karttaa)

13. Kun pullauttimen ikkuna on sulkeutunut, mene takaisin hakemistoon ja raahaa tällä kertaa shp-tiedosto Pullautin-kuvakkeen päälle

14. Uusi ikkuna aukeaa jälleen. Pullautin lisää maastotietokannan kohteet (tiet, rakennukset, vesistöt jne.) kartalle

15. Kun tämäkin ikkuna on sulkeutunut, karttasi on valmis! Pullautin on tehnyt kaksi versiota: pullautus.png ja pullautus_depr.png. Jälkimmäiseseen on piirretty violetillä muuta maastoa alempana olevat kohteet – supat, isot kuopat ja painaumat.

Kartan printtaaminen oikeassa mittakaavassa

16. Avaa karttatiedosto Irfanview:issä printtausta varten. Valitse valikosta ”Image -> Information” ja määrittele kartan tarkkuudeksi 600 x 600 DPI. Klikkaa ”change” ja ”OK”.

17. Voit rajata karttaa maalaamalla hiirellä haluamasi alueen ja klikkaamalla ”edit – crop selection”.

18. Printtaa rajaamasi kartta ”File -Print” seuraavilla valinnoilla: Print size: Original size (from image DPI). Position: centered.

19. Kartta muoviin ja metsään!

 

Lisäsäätöjä

21. Perusasetuksilla kartan pohjoisviivat eivät ole aivan kompassipohjoisessa. Kun pullautat ensimmäisen kartan, Pullautin luo hakemistoonsa pullauta.ini -nimisen asetustiedoston. Avaa se notepadilla ja muuta northlinesangle arvoksi esimerkiksi 8 (kiitos Jarkko kommentista)

22. Ainakin minun kokeilemilla asutuksen lähellä olevilla metsämaastoilla, Pullautin tekee aavistuksen keltaista jälkeä. Voit kokeilla muuttaa yellowlimit -arvoksi esimerkiksi 0.90

Nämä asetukset toimivat luonnollisesti sitten seuraavien karttojen pullautuksessa.

—-

Kuten Jarkko toteaa Attackpointin keskustelussa, hän on tehnyt Karttapullauttimen juuri tällaista tarkoitusta varten. Hyvä niin. Minua kuitenkin kiinnostaa myös, miten Pullauttimen tuotosta voisi käyttää pohjana OCAD:in starter -versiolla tehtävälle kartalle. Halpismallissa kun ei ole tukea shapefileille jne. Täytyy jatkaa kokeiluja Pullauttimen tuottamien temp-kansion tiedostojen kanssa. Onko jollain vinkkejä?

—-

edit 11.10.2012: Lisätty kohdat 10, 21, 22 Matin ja Jarkon kommenttien perusteella

 

136 thoughts on “Näin teet suunnistuskartan Pullauttimella

 1. Mulla on pari vuotta vanha Intel Q9550 Core2 Quad prosessori, jossa on 4 ydintä, kellotaajuus 2.83Ghz. Sillä kestää jonossa keskimäärin 1h 15min per ruutu. Viime yönä kokeilin ekan kerran rinnakkainajoa, mutta jotain varmaan tein väärin, koska aamulla kaikki prosessit olivat edelleen päällä ilman virheilmoituksia, mutta yhtään valmista ruutua ei ollut syntynyt.

 2. Käynnistitkö vain pullauttimen monta kertaa, vai kopioitko pullauttimen moneen eri hakemistoon ja laitoit vain ineissä in ja out folderit osoittamaan samaan paikkaan? Edellinen ei vielä onnistu, koska jokaisella prosessilla pitää olla oma temp-hakemisto, muuten pullauttimella menee puurot ja vellit sekaisin.

 3. nyt kun katson sieltä bin tiedostoista niin ne mitkä pitäisi olla exe-tiedostoja ovat josain sovellus muodossa…tiedostojen tyyppi on siis sovellus. mikä mahtaa olla vikana?

 4. Nyt onnistui kun kopioin pullauttimen neljään eri hakemistoon. Aikaa meni 35 ruudulla 14 tuntia eli 24 minuttia per ruutu. Hyperthreading minun prosessorissa ei ole.

  Tulos eli Nuuksion kartta 150dpi:hin pienennettynä näkyy täällä:
  http://hannun.galleria.fi/kuvat/
  Pohjoisviivat on 9 astetta kallistettu.

  Toisessa kuvassa näkyy pieni kauneusvirhe. Järven ja peltojen poikki menee ohut musta viiva.

 5. Sami, sovellus = exe. Eli jos jossain on vikaa, niin siinä että sinulla on ”piilota tunnettujen tiedostotyppien loppuliitteet” -asetus päällä, minkä takia et näe exe -loppuliitettä etkä juuri mitään muutakaan loppuliitettä.

 6. Miten tuo png tiedostojen yhdistäminen oikein pitäisi toimia?
  Png tiedostot on yhdessä hakemistossa, jossa myös pullautus.exe.
  Kun ko. hakemistossa command promptissa kirjoitan
  ”pullauta pngmerge 1” tulee vastaukseksi:
  ”The system cannot find the file specified.
  Can’t call method ”jpeg” on an undefined value at script/pullautin.pl line 483.”

  Mikä meni pieleen?

 7. Olisiko jäänyt ohje lukematta? Png tiedostojen pitää tietenkin olla siinä ”output” hakemistossa, jonne batch moodissa pullautin on ne tehnyt. Eli se hakemisto joka on sanottu inissä. Ainoastaan batch moodissa tehtyjä png kuvia kannattaa yhdistää. Jos on käytetty ei-batch moodia ja laz tiedosto raahattu, tuo yksi kuva kattaa jo koko alueen joka oli tarkoitus tehdä eikä sitä tarvitse yhdistää, koska laz tiedosto oli etukäteen rajattu haluttuun kokoon. Eikös vaan? Jos yhdistelee ei-batch-moodissa tehtyjä tiedostoja tulee karttaan ikäviä reunoja, ei hyvä.

 8. Kyllä minä noita ohjeita luin ja yritin ymmärtää.
  Nuo ohjeet on varmaan hyvät mutta vähemmän batchien kanssa leikkineille näyttävän menevän yli hilseen.
  Ajoin neljällä pullauttimella png yhteenhakemistoon ja sinne ne myös meni. Tuo yhdistäminen ei vaan onnistunut.
  Missä minun siis olisi pitäisi tuo pngmerge kirjoittaa?

 9. Siinä hakemistossa, jossa se pullauta.exe oli kun niitä laz tiedostoja ajettiin. Tai johonkin niistä jos niitä oli monta. Eli älä kopioi sitä siihen hekemistoon jossa ne png kuvat on. Tai jos kopioit, niin tee sinne myös sellainen ini jossa on sellainen polku joka osoittaa samaan hakemistoon, muutenhan se ei löydä niitä png tiedostoja. Vastaisen varalle voi tehdä bat -tiedoston jossa on tuo pngmerge komento ja pidä se aina pullautimen vieressä. Kun ajo on ohi niin tuplaklikkaa sitä battia, näin ei tarvitse avata konsolia ja näpytellä mitään.

 10. Vai olisiko png:t tehty edellisellä versiolla? Näin ainakin minulle kävi. Tai sitten joku muu asia muuttui, mutta uudestaan tehdyille png:ille yhdistäminen onnistui. (Tuo jpeg-versio on mielestäni tarpeeton, se vie tilaa enemmän kuin png ja lisäksi jpeg:iin tulee jpeg-pakkauksen jälkiä).

 11. Jos batchin ja rinnakkainajon käyttö ei vielä onnistu, niin tein tänne esimerkiksi käyttämäni hakemistorakenteen sekä muutaman kommentin:

  http://hannun.galleria.fi/kuvat/

  Paina kuvat.fi -ikkunassa oikealla yläkulmassa näkyvää kolmen viivan symbolia, niin saat tekstit näkymään paremmin.

 12. Hyvä homma. Tuon jpegin se tekee vain sen takia, että tuo ei pysty tekemään kovin isoja png yhdelmiä vaan kaatuu muistiongelmiin. Tuo jpg on monesti parempi kuin ei mitään, tosin ei se tee sitäkään jos tarpeeksi isoa kuvaa yrittää tehdä. Yhdistämisen voi sitten tehdä myös vaikka ocadilla, imagemagickilla, qgissillä jne. Maailma on pullollaan kuvakäsittelyohjelmia, ei kannata laittaa turhaan paukkuja sellaiseen. Tuo komento on ajateltu lähinnä muutaman (4-6) karttalehden yhdistämiseen tai yleisnäkymän saamiseen siitä mitä tuli tehtyä jos lehtiä on 100, sellaiseen joku 10% pienennetty jpg riittää.

 13. Minun ongelma oli siis se etten tajunnut että merge käyttää init filen batchoutfolder määrittelyä apunaan.
  Nyt toimii.
  Kiitos.

 14. Uusimmassa versiossa on inissä processes -parametri, jolla voi sanoa miten monta prosessia batch-moodissa lähtee karttoja jauhamaan. Eli ei tarvitse enää kopioida pullautinta moneen kertaan eri hakemistoihin jotta voisi ajaa lehtiä useassa prosessissa samaan aikaan. Ja tuollaista eräajoa varten voi tarvittessa aineiston jakaa halutunkokoisiin palasiin lastoollsin lastile -komennolla.

 15. Hienon työkalun oot tehny!!!
  Lisäsin vielä maastotietokannasta ArcMapilla joitain maastokohteita kuten kivet, louhikot, niityille reunaviivat, avosuon ”allikot” ja nimistöä. Avokalliotkin otin maastotietokannasta taustalle vaikkei ne varmaan oikein suunnistuskartan tarkkuutta vastaakaan. Jos jossain vaiheessa kehität työkalua niin ainakin joitain näistä vois varmaan suoraan pullautella kartalle? https://plus.google.com/u/0/photos/101516253511358939254/albums/5812877134035878129

 16. Olisiko kellään ajatusta siitä, millaisella työnkululla Pullauttimella tuotettuihin karttoihin saisi kätevimmin koordinaattitiedon mukaan, jotta niitä voisi käyttää esimerkiksi OruxMapsissa, Dirtviewerissä tai muussa kännykän karttasovelluksessa?

  Tietyn tyyppisiä karttoja on ollut kätevä hakea tuohon tarkoitukseen fetch_map-pythonskriptillä, joka on myös huolehtinut koordinaattien leipomisesta mukaan, mutta Pullauttimella tuotetut kartatkin olisi hyvä saada vaihtoehtomateriaaliksi.

 17. Tee kalibrointi OziExplorerin kokeiluversiolla. Kansalaisen karttapaikalta katsot koordinaatit (ETRS89 maantiet. koord. (~WGS84)) karttakuvan nurkissa oleville kohteille Muunna-tilassa (ojanmutkat parhaita kun ne on samat molemmissa). Muista tallentaa kalibrointi ennenkuin OziExpTrial.exe on ollut tunnin käytössä.

  Android-laitteille on hyvä karttaohjelma Androzic, jolle tarvitsee vielä konvertoida png-tiedosto Img2ozf.exe apuohjelmalla OziExplorer-formaattiin.

  Eilen katselin löytyykö Androzicia Windows Phone 8 käyttöjärjestelmälle jolloin löytyi Googlella sivusto jossa voi ilmoittautua postituslistalle saadakseen tiedon heti kun ohjelma on ladattavissa.

 18. Eikös se pgw-tiedosto sisällä koordinaattitiedon? Mulla ainakin menee ihan nätisti paikalleen ArcMapissa ja esim. Quantum GIS:ssä jonka saa ladattua ilmasiks. Koordinaatisto on Euref-fin.

 19. Saako käyräväliä mitenkään muutettua 5-metriseksi? Coordzfactorilla ei ainakaan onnistu.

 20. Tuolla ohjeella en pääse alkua pidemmälle. kun pullauttaa laz tiedoston niin aloittaa ja sit herjaa jostain xyz- tiedostosta?

 21. niin tai se herjaa että can’t find last2txt.exe vaikka se on ihan vieressä siinä kansiossa? onko tässä joku polkujippo?

 22. Yksi asia mikä minua nyppii näissä keskustelupalstoilla on juuri tuo. Ensin kysytään jotain asiaa ja odotetaan että joku kokeneempi vastaa. Jos sitä ennen löytää itse ratkaisun, niin ei vaivauduta kertomaan miten asia ratkesi. Joku muu saattaa olla juuri samassa tilanteessa.

  Eli kerro ihmeessä muillekin miten ongelman ratkaisit.

 23. Sorry! Minulla oli se laz- tiedosto eri kansiossa sen ohjelman kanssa. Ohjeessa se kyllä oli mutta en ollut lukenut tarpeeksi huolella. Eli aineisto samaan kansioon ohjelman kanssa ja kas se pelitti.

 24. Loistohomma ja mielenkiintoista nähdä minkälainen kartta tuolta kohta esiin pullahtaa.
  Sellainen lisäkyssäri on, että olisiko mahdollista saada pullautin tuottamaan myös jonkinlaisia paikkatiedon metadata-tiedostoja fetch_mapin tyyliin niin voisi sitten helposti tehdä myös sähköisesti käytettäviä karttoja erinäisiin sovelluksiin.

 25. Kas niin tekee, nyt vaan pitää tutkia miten tuon konvertoi .map:ksi.

  Hienon laatuisia ovat kartat tosin kuvassa pohjoisviivat ovat vinossa mutta korjaantuuko se sitten tuolla northangle-säädöllä (nyt oli 9, muutin kasiin, katsotaan tuleeko muutosta)?
  No, jos pohjoinen on kuitenkin viivojen suunnassa niin samapa tuo, kunhan tuon jotenkin saa leikeltyä tulosteeksi asti.

 26. Kyllä ne vinoon jää. Joudut leikkaamaan kuvankäsittelyssä, jos haluat viivat suoraan.

 27. Kirjoitin jo 24.11 seuraavat ohjeet *.map tiedoston tekemiseen OziExplorerin kokeiluversiolla mutta se odottaa edelleen moderointia jostain syystä. Yritetään uudestaan.

  Tee kalibrointi OziExplorerin kokeiluversiolla. Kansalaisen karttapaikalta katsot koordinaatit (ETRS89 maantiet. koord. (~WGS84)) karttakuvan nurkissa oleville kohteille Muunna-tilassa (ojanmutkat parhaita kun ne on samat molemmissa). Muista tallentaa kalibrointi ennenkuin OziExpTrial.exe on ollut tunnin käytössä.

  Android-laitteille on hyvä karttaohjelma Androzic, joka käyttää oziexplorer-formaatin karttoja. Karttapullauttimen png-tiedosto tarvitsee vielä konvertoida Img2ozf.exe apuohjelmalla OziExplorer-formaattiin ja sijoittaa map-tiedoston kanssa ohjeitten mukaiseen muistikortin hakemistoon.

 28. Oziexplorerin kaipaamat map-tiedostot voi muuntaa kerralla kaikille kartoille luoda esim. R-ohjelman skriptillä suoraan Karttapullauttimen luomista pgw-tiedostoista. Ei siis tarpeen kurkkia Kansalaisen karttapaikalle tai muuhun vastaavaan karttapalveluun. Oziexplorer CE -version kaipaamat ozfx3-formaatin karttatiedostot voi tämän jälkeen luoda kaikki kerralla img2ozf-ohjelmalla ja pienentää samalla kartan kokoa esim. 50%.

 29. En ole vielä päässyt ennakkoihastelua pitemmälle, mutta kysyisin, pyöriikö homma vain 5m käyrävälillä, vai saako jotenkin säädettyä 2,5m käyrästöksi?

 30. Edelliseen viitaten: ongelma korjaantui näköjään kun poistin koko pullauttimen ja latasin sen uudelleen. En tiedä missä vika oli mutta nyt siis toimii.

 31. Hei!
  Ei ehkä ole oikea paikka kysyä mutta osaisiko joku kertoa mistä voisi löytyä helposti ulkomailta laaserkeila aineistoa ja maastotietokanta tiedostot?

 32. En löytänyt vastausta ongelmaani, joten kysyn sen nyt.
  Ohjelmaa ei voi suorittaa kun valittaa, että ohjelma ei ole yhteensopiva 64-bittisten windows versioiden kanssa. Miten pullauttimen saa toimimaan vai löytyykö ollenkaan yhteensopivaa ohjelmaa 64-bittisten windows versioiden kanssa?

 33. Kyllä se minulla 64-bit Win7:ssä on toiminut.

 34. Minullakin kyllä pullautin käynnistyy kun pullautettavan tiedoston siirtää ohjelman päälle. Mutta hetken kuluttua pullautus keskeytyy, ja valittaa ettei ohjelma toimisi 64-bittisissä win versioissa.

 35. Mistä mahtaa johtua että kun raahaan las-tiedoston pullauttimen päälle, niin työ alkaa normaalisti, mutta saan samalla ilmoituksen että:
  Warning: end-of-file after 50000 of 14159588 points. Ja tiedoston teko tosiaan loppuu hyvin nopeasti. Tekee vain suikaleen karttaa. Tähän asti toiminut moitteettomasti. Muuten aivan mahtava tuote!

 36. jos mustamaalaan esim 8 noita laz tiedostoja pullautin hakemistosa ja raahaan pullauta päälle ni Wörkkiikö iha samalla tavalla ku yhdenki ruudun kanssa? vai pitääkö tehdä joku rinnainajo? ei oo meinaa kokemusta eikä mitään käsitystä miten noi rinnaisajot ja batchit toimii…jos joku viittii rautalangasta vääntää pienen selostukse mite pitää toimia ni ois hienoa 🙂

 37. Kun raahaan sen laz-tiedoston pullauttimen päälle nii pullautin aukeaa ja sit sulkeutuu saman tien. Siinä lukee pari riviä jotain mut sulkee niin nopeesti että ei kerkee lukee. Mikä vika?

 38. tomppa: Tee pikakuvake Pullauta.exe ja raahaa laz-tiedosto pikakuvakkeen päälle. Näin itse sain toimimaan.

 39. Mikähän voisi olla vialla kun pullautin kaatuu heti käynnistettäessä. Pullauta.exe has stopped working. detaljeista selviää, että vika liittyy joten cwd.dll:ään:

  Fault Module Name: Cwd.dll

  Koneessa on win 7 64-bit ja pullautinta ajetaan tavallisen käyttäjän oikeuksilla. Samalla ini-tiedostolla toimii toisessa koneessa (win 7 32-bit, pääkäyttäjän oikeudet) ihan kauniisti. Vain polut on muutettu ini-tiedostosta ja yritys on ajaa batch-moodia käyttäen.

 40. Pystyyköhän tuon kartan tekemään pelkästä maastotietokannasta kun ei ole vielä skannausaineistoa saatavilla?

 41. Jarkko, onko Karttapullautin kirjoitettu C/C++:lla ja saisiko koodin kääntymään Linuxissa? Sain ohjelman (todennäköisesti) toimimaan virtuaalikoneessa pyörivässä Windows 7:ssa mutta mieluummin käyttäisin sitä Linuxin puolella.

 42. Pullautin on perliä. Jouduin itse pakottavasta syystä puukottamaan pullauttimesta linuxissa toimivan version. Jos Jarkko antaa luvan niin voin tuota säätämääni versiota kopioida muillekin. Pullautin ei valitettavasti ole minkään avoimen lisenssin piirissä…

 43. Kiitos Tommi! Tuolla tiedolla sain paketin purettua ja toimimaan Linuxissa. Ensimmäinen karttaruutu on valmis!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: