Käväisin aamulla Adoben Lightroom -julkaisuseminaarissa ja seurasin ruotsalaisen asiantuntijan demoa suorastaan vaikuttuneena. Lightroom vaikuttaa erittäin hyvältä!

Latasin kokeiluversion Adoben sivulta kyllä jo muutama viikko sitten, mutta uudesta ohjelmasta saa paljon enemmän irti, kun joku näyttää ne kätevimmät jutut ja uudet kikat.

Parhaiten jäivät mieleen seuraavat asiat:
1. Kuvan päällä hiirellä tapahtuvat curves- ja värisävysäädöt (Adjust tone curve by dragging in the photo). Kätevää! Ja tätä ei olisi tajunnut käyttöliittymää kokeilemalla intuitiivisesti kyllä mitenkään.
2. Metadatan hallinta. Täytyy ainakin kokeilla. En ole aiemmin käyttänyt asiasanoja, kun ohjelmissa se on ollut todella epäloogisesti toteutettu ja/tai hidas.
3. Raakakuvan sävyjen monipuolisempi muokkaaminen recovery- ja fill light -säädöillä
4. Integroitu työnkulku. Olen käyttänyt tähän mennessä staattisten html-sivujen generoimiseen eri työkalua jne. Jos nyt edes lähes kaikki onnistuisi yhdellä ohjelmalla niin hyvä
5. Samankaltaisten kuvien pinoaminen kirjastossa

Kun vielä Lightroom on järkevästi hinnoiteltu, ohjelmasta tullee suosittu myös (meidän) harrastelijoiden joukossa.

Mikään ohjelma ei ole toki täydellinen. Aamulla naapuri ihmetteli slideshow:n transitiotyyppien puuttumista. Ilmeisesti ohjelmassa voi säätää vain transition nopeutta, mutta ei tyyppiä. Ehkä tähän ei toisaalta tarvittukaan powerpoint-tyyppistä kirjoa.

Taren blogissa keskusteltiin joku aika sitten Lightroomin hitaudesta PC:llä. Minulla on nyt sekä mäkki että pc, joten pääsen testaamaan eroja.

Yhteenvetona: Ei tarvitse varmaankaan jatkossa avata photoshopia joka kuvan kohdalla.

Peter Försgård kirjoitti lisää aamun seminaarista.

Lightroomextras.com on saitti, josta saa ladattua lisää kivaa ohjelmaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: