Kävin avaamassa suunnistuskauden eilen Nöykkiössä Espoorasteilla (kartta). Ystävän neuvo: Odota vielä vappuun ennen kuin menet metsään, mikäli et halua rämpiä jalat märkinä hangessa, syvässä sohjossa tai jääkylmässä vedessä jota löytyy myös kartan vihreiltä, valkoisilta ja keltaisilta alueilta.

Jos taas pidät surffailusta syvän lumen rinteillä myös jalaksilla tai olet treenaamassa Suomen extremeruniin, varaa lähtöpaikkasi Uudenmaan iltarasteilta!

Hauskaa oli ja hyvä kisa Antin kanssa!

Rata kulki Sammalvuorella, Eestinkalliolla ja Nöykkiön kaduilla. Hieman sprinttimäisyyttä: 1:7500 kartta ja kolme rastiväliä, joita sai suunnitella katuverkostossa. Joskus olisi kiva päästä oikealle sprinttiradalle hyvään maastoon.

Toinen, mitä ajattelin matkalla oli, että tällaiset lähikartat pitäisi saada avoimen lähdekoodin pariin, jotta kuka tahansa voisi tehdä itselleen ja naapuruston lapsille suunnistuskartan. Avoimen lähdekoodin idea nopeuttaisi myös karttojen päivitystä alueella, jossa syntyy koko ajan uusia polkuja puhumattakaan rakentamisesta.

Pohjana voisi olla Open Orienteering Map. Minä en vain ole saanut karttaa näkyviin Suomen kohdalta. Toinen vaihtoehto voisi olla että de-facto-standardi-kartoitus- ja rataohjelmisto OCAD ottaisi roolia yhdessä suunnistusseurojen kanssa (jotka omistavat karttojen oikeudet). Ruotsissa on jo esimerkkejä open source -suunnistuskartoista.

Kartat voitaisiin vapauttaa vapaaseen päivitykseen ja käyttöön. Minä en ainakaan keksi, minkälaisia taloudellisia intressejä näihin suunnistuskarttoihin liittyisi, joita pitäisi suojella.

5 thoughts on “Kauden avaus ja avoimen lähdekoodin suunnistuskartat

  1. Ei ollut suunnistussaappaita, neopreenisukkia eikä muita apuvälineitä, jotka olisi auttanut loskakumpareikossa. Nastareilla mennään (hitaasti)

  2. Samanlaiset rämpimiskokemukset mullakin on viime tiistain Lintuvaaran Espoorasteilta. Vettä tuli kenkiin reilusti ja jossain vaiheessa oli tunto lähteä jaloista. Onneksi otin vain C-radan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: